I 10 måneder har skolene i Ghana vært stengt. Målet var å bekjempe koronaviruset, men det fikk uante konsekvenser. Når skolene åpnet igjen ble vi møtt av bleke ansikter, kropper med sår og underernærte barn.
Derfor ønsker vi å la barna få gjennomgå en helsesjekk snarest mulig.
Ghana har klart seg forholdsvis bra når det gjelder å holde koronapandemien i sjakk. Tross 31 millioner innbyggere, tre ganger flere enn Sverige, har landet i skrivende stund bare 341 registrerte dødsfall. Derimot har nedstengingen ført til eskalerende fattigdom som i sin tur har ført til underernæring. Star of Hope har vært på hjemmebesøk, tilbudt hjemmeundervisning og delt ut matpakker i flere omganger. Men under en så dyp og langvarig krise som denne, blir behovene større enn man klarer å dekke. Visse av våre 900 barn bor dessuten så avsides at ingen veier leder helt frem. Dette gjør det enda vanskeligere for personalet på skolen å møte barna når skolen må holde stengt. De mest utsatte barna blir dessverre de vi klarer å treffe aller minst.
Charity
Charity Frempong, virksomhetsleder for Star of Hope Ghana er svært urolig over situasjonen i de seks byene som Star of Hope driver arbeid. Hun forteller om Sheripha, en sjuårig jente i Osae Krodua. Helt siden Sheripha sin pappa døde har Sheripha sin mamma kjempet hardt for å forsørge sine fem barn alene. Hun selger eiendeler for å overleve. Pandemien har vært ekstra hard mot familiens inntekter. I normale tider får Sheripha spise både frokost og lunsj på Star of Hope sin skole, men da nedstengingen var et faktum, forsvant også denne livslinjen.
-Sheripha ser blek og syk ut. Hun trenger umiddelbart pleie og en næringsrik diett for å komme seg på føttene igjen, sier Charity.
Sheripa
Et annet dystert eksempel på hvordan pandemien har rammet barna, er tiåringen Richmond. Helt siden viruset kom til Ghana har hans pappaen hans vært uten arbeid og dermed ute av stand til å kunne forsørge sine fem barn. Når skolen stengte, forsvant også personalets mulighet til å våke over barna og å slå alarm dersom helsen skrantet.
-Richmond ser ikke bare underernært ut. Han har dessuten sår rundt munnen og på kroppen. Han er i stort behov for en helsesjekk og for pleie, sier Charity.
Richmond
Samtidig er hun bevisst på at mange av barna også kan ha kamper som ikke vises ved første blikk. Løsningen hennes er like enkel som den er effektiv: En rullende helsestasjon med leger og sykepleiere som kan reise mellom byene og å undersøke hvert av barna i Star of Hope sine prosjekter. Allerede i 2017 reiste det rundt en buss fra by til by, men den gangen var det tannleger som kom på besøk. Opplegget ble en suksess da, og alt peker på at den rullende helsestasjonen kommer til å stå for enda viktigere hjelpeinnsatser nå.
-Vi har ti måneder å ta igjen, sier Charity. Det er ingen tid å miste.
Derfor er helsekontroller viktig:
- Barna på Ghanas landsbygd kommer altfor sjelden i kontakt med helsevesenet. Det er langt til nærmeste helsestasjon og kostnadene avskrekker familier fra å søke hjelp andre ganger enn i det ytterste nødstilfellet.
- Etter ti måneders isolering gjelder det å raskt kunne identifisere sykdom og dårlig helse som kan ha rammet barna i løpet av denne tiden. Undersøkelsene kommer til å fungere som et sikkerhetsnett der helsefarlige tilstander oppdages før det er for sent.
- Undersøkelsene hjelper skolene til å få innblikk i hvordan barna har det hjemme og hvem som kan ha behov for mer pleie og støtte.
La helsestasjonen komme til barna
Vår omreisende sykebil kan redde liv, men da må den finansieres. Din gave går til medisin, mat og ved samt til lønn og losji for leger og sykepleiere. Barn som Richmond og Sheripha er ikke de eneste som trenger legehjelp. Dersom sykebilen vår får gjennomføre sin turnè, så når den ut til 900 barn.
Hver 50-lapp gir en undersøkelse til ett barn!
Vær med og få hjulene til å rulle!